Με αφορμή την αιφνίδια αλλά και δυσάρεστη εξέλιξη που σημειώθηκε στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην περιοχή "Φλόκα" της Δυτικής Αχαΐας για λογαριασμό ολοκλήρου του νομού, την ώρα που τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, η Πάτρα και το Αίγιο "πνίγονται" κυριολεκτικά από το θέμα των σκουπιδιών, επιβαρύνουν χρόνια τώρα το περιβάλλον και κάποιες κατοικημένες περιοχές και τεράστια χρηματικά ποσά δαπανώνται σε ιδιώτες για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων, ο Α' Επιλαχών Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Αιγιάλειας Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, προχώρησε στην πιο κάτω δήλωση:
"Η αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Νομαρχία), στο πέρασμα τριών περίπου δεκαετιών, απεδείχθη πως απέτυχαν στο να θωρακίσουν την περιοχή περιβαλλοντικά και να διαχειριστούν υπεύθυνα το θέμα των σκουπιδιών. Παρά το γεγονός πως, τόσο η Ελληνική Πολιτεία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν πάμπολλες προγραμματικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την μακροπρόθεσμη επίλυση του ζητήματος, η μικροπολιτική από πλευράς αιρετών κυρίως σε επίπεδο χωροταξικό για τη λειτουργία "Χ.Υ.Τ.Α", η έλλειψη σοβαρής παιδείας κι ενημέρωσης φορέων και πολιτών για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, παράλληλα με το άφθονο χρήμα που έρεε από τους Ο.Τ.Α προς ιδιώτες και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις και αντίστροφα(!), οδήγησαν στο σημερινό τέλμα. Mέρος της ευθύνης ίσως φέρουν κάποιες οικολογικές κινήσεις ή δήθεν οικολογικές οργανώσεις χωρίς μέτρο, αλλά και πολλά Μ.Μ.Ε που υιοθετούσαν και προέβαλαν κάθε αντίδραση κατοίκων, συλλόγων, άκριτα τις περισσότερες φορές, σηματοδοτώντας... πολιτικό κόστος!
Οι σχεδιασμοί, αφού έγιναν για χρόνια "μπαλάκι" μεταξύ Περιφέρειας και Νομαρχίας, κατέληγαν πάντα σε αδιέξοδο, με αντεγκλήσεις και διαμαρτυρίες, σκηνικό που ήταν αποτέλεσμα αντικειμενικών δυσκολιών, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ή και σκόπιμων αδιεξόδων προς κέρδος κάποιων.
Δεν μπορεί μια Ξερόλακα να πεθαίνει και να μονιμοποιείται μια κατάσταση που είχε εξ αρχής ημερομηνία λήξης, ούτε ένας Δήμος - σαν και της Αιγιάλειας- εν μέσω πολλαπλής κρίσης, να πληρώνει 6.000 ευρώ την ημέρα(!) για το μάζεμα και την εναπόθεση των σκουπιδιών εκτός περιοχής και νόμιμα.
Κάποιοι λοιπόν απέτυχαν ή σκοπίμως δεν μπόρεσαν, καλυπτόμενοι πίσω από τοπικιστικά ταμπού ή και οικονομικά συμφέροντα.
Έστω και τώρα οι παράγοντες του τόπου θα πρέπει να αξιοποιήσουν νέες τεχνικές και μεθόδους και τα όσα κονδύλια υπάρχουν ή και επενδυτικά σχέδια ιδιωτών, προκειμένου να περισώσουν ότι μπορέσουν.
Αρκετά πια με κάποια μικρά και μεγάλα συμφέροντα σε συνάρτηση με τους μέτριους αν όχι παντελώς ανίκανους αιρετούς κι εμπλεκόμενους - ανεξαρτήτου "χρώματος" - που κατέστησαν την Αχαΐα έρμαιο μεγαλοεργολάβων και εστία πολυερμηνευόμενης... βρόμας και δυσωδίας"!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου