Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

"Σχεδιάζουν υποβάθμιση της υπαίθρου και νέα ταλαιπωρία γονέων και μαθητών… άνευ σχεδίου"


Σε «βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου, από τη μία να επιδείξει ένα κάποιο… μεταρρυθμιστικό έργο και από την άλλη να εξοικονομήσει χρήματα του προϋπολογισμού του», αναφέρεται, σε νέα του παρέμβαση, ο Ά Επιλαχών Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, αυτή τη φορά για το μείζον θέμα των προσεχών συγχωνεύσεων και καταργήσεων Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, βάζοντας εξ αρχής στο στόχαστρο εκπαιδευτικές μονάδες της περιφέρειας, με κίνδυνο την ερήμωση της υπαίθρου. 
Ο Αχαιός Πολιτευτής, αφού ενημερώθηκε εκτενώς από συνδικαλιστικά στελέχη της Ενώσεως Καθηγητών και Διδασκαλικών φορέων, εξέφρασε ευθέως την άποψη, πως, «μόνο και μόνο το γεγονός ότι το Υπουργείο έδωσε σε δημόσια διαβούλευση τις αρχικές του κατευθύνσεις μόνο για «4» ημέρες, την ώρα που έχει παντελώς εγκαταλείψει τα ουσιαστικά αποτελέσματα του σοβαρού Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία – που κατάφερε επιτυχώς η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΕΠΘ – αποδεικνύει την ελαφρότητα του εγχειρήματος, την παντελή απουσία βασανιστικού διαλόγου κι όλα αυτά εν μέσω κρίσης, αβεβαιότητας των τοπικών κοινωνιών, της μαθητιώσας νεολαίας και των γονέων που δύσκολα τα βγάζουν πέρα καθημερινά». 
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, δεν κρύβει μάλιστα την έντονη ανησυχία του, ότι ο «Καλλικράτης» στην διοίκηση της χώρας πριν καλά-καλά ριζώσει κατ’ ουσίαν, επιφέρει αλυσιδωτές εξελίξεις στους Τομείς της Παιδείας και της Υγείας, βάσει των νέων πληθυσμιακών και οικιστικών δεδομένων, αδιαφορώντας οι κυβερνώντες για το εάν συρρικνώνουν την αυτονομία περιοχών, αφανίζουν τοπικιστικά χαρακτηριστικά και υπερσυγκεντρώνουν υπηρεσίες και λειτουργικές μονάδες του Κράτους στις πόλεις, με σίγουρο επακόλουθο τον μαρασμό και την υποβάθμιση. Ειδικότερα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε χωριά που έκλεισαν σχολεία παρατηρήθηκε μεγάλη εγκατάλειψη και αλλαγή της εικόνας τους τα τελευταία χρόνια». 
Ο Πολιτευτής δεν παραλείπει να δημοσιοποιήσει και τα πρώτα σχέδια για κατάργηση των Σχολικών Μονάδων Διακοπτού, Καμαρών, Ριόλου, Λάππα και στην ορεινή Αχαΐα σε Αροάνια και Δάφνη, ή και συγχώνευση Γυμνασίων εντός της ίδιας πόλης (π.χ 1ο με 2ο Αιγίου ), σπεύδοντας να τα χαρακτηρίσει «άκρως εφιαλτικά, εφόσον δεν ληφθούν υπ όψιν ουσιαστικά κριτήρια αλλά ψευδεπίγραφα χιλιομετρικής απόστασης, χρόνου απόστασης και μικροοικονομικών αναλύσεων που δεν συνάδουν με την ωφελιμότητά τους και την μη διαταραχή της ζωής στις κοινωνίες αυτές».    
Ο υπ. Βουλευτής, που χθες συζήτησε το όλο θέμα επί του υπουργικού σχεδίου και με τον Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλο, έκανε την πιο κάτω δήλωση:
«Δυστυχώς η κυβέρνηση του μνημονίου τα ’χει χαμένα σε όλα τα επίπεδα! Με μοναδικό κριτήριο το δήθεν νοικοκύρεμα της χώρας, βάζει τώρα στο στόχαστρο τα σχολεία και κατά συνέπεια, μαθητές, γονείς και μικρές κοινωνίες. Χωρίς χρήσιμο σχέδιο, αλλά με «μπακαλοδεύτερα» που χαρακτηρίζουν πλέον την κυβέρνηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, επιχειρεί ανατροπές δεκαετιών δίχως μελέτες αλλά με κριτήρια συμβούλων της κακιάς ώρας! Η ΝΔ δεν θα είχε αντίρρηση να υπάρξουν περιορισμοί υπερβολών στη λειτουργία σχολικών συγκροτημάτων ή μονάδων που δημιουργήθηκαν και για μικροπολιτικούς λόγους σε χωριά της χώρας, θα είναι όμως ξεκάθαρα απέναντι σε κάθε απόφαση που θα συμβάλλει στην ερήμωση της υπαίθρου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου