Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«Εγκατέλειψαν τους σεισμόπληκτους ναούς!»


Στην πορεία αποκατάστασης Ιερών Ναών που χτυπήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, το καλοκαίρι του 2007, αναφέρεται σε δημόσια παρέμβασή του ο Α’ Επιλαχών Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, λαμβάνοντας αφορμή, καταρχήν από τις κατά καιρούς υποσχέσεις των κυβερνώντων για «δήθεν εκταμιεύσεις πακτωλού εκατομμυρίων ευρώ» για σεισμοπαθείς  και κατά δεύτερον από την προ ημερών πηγαία και αυθόρμητη «έκρηξη» του  Μητροπολίτη Πατρών για τον Ιερό Ναό Παντανάσσης, που αποτελεί «λαμπρό παράδειγμα κυβερνητικής εγκατάλειψης και εμπαιγμού»!    

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, αφού θυμίζει το «αντιπολιτευτικό δριμύ κατηγορώ» κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή για την αντιμετώπιση των σεισμοπλήκτων της Δυτικής Αχαΐας και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις – τότε αλλά κι αμέσως μετά τις εκλογές- των κυβερνώντων, κάνει λόγο για «ακατάσχετη υποσχεσιολογία ως προς την ροή της χρηματοδότησης των σπιτιών αλλά και των εκκλησιών, κάτι που τελικά έμεινε εδώ κι ενάμιση χρόνο στα λόγια», αφού – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- «ότι κι αν είπαν ήταν εκτός τόπου και χρόνου, αποδεικνύοντας πως τελικά έταζαν λαγούς με πετραχήλια»!

Ο Αχαιός πολιτικός επικαλείται μάλιστα, προ ημερών δημόσια φραστική έκφραση δυσαρέσκειας του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου σε ομιλία του στη «Διακίδειο Σχολή Λαού», ο οποίος, αναφερόμενος ειδικά στην αποκατάσταση του περίλαμπρου Ιερού Ναού της Παντανάσσης, είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ και πως οι 700 και πλέον χιλιάδες ευρώ που έχουν δαπανηθεί είναι της εκκλησίας», για να καταλήξει λέγοντας «πως σύντομα θα χρειαστεί να μιλήσει ανοιχτά, αφού όπου κι αν μιλάει ακούει για αδυναμίες», με την πλέον χαρακτηριστική - και εμπεριέχουσα πολλά μηνύματα - φράση του «λένε ότι το καράβι βουλιάζει… ε αν είναι ας βουλιάξουμε όλοι μαζί πια»!

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, αφού υποστηρίζει πως ίδια απογοήτευση υπάρχει σε τρεις τουλάχιστον ακόμα περιπτώσεις εκκλησιών, του Αγίου Ιωάννη Κάτω Αχαΐας, του Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλείκων και του Αγίου Δημητρίου Ισώματος, πέραν άλλων μικρότερων, τάσσεται στο πλευρό του Ιεράρχη για διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων  από την Πολιτεία, ιδιαιτέρως δε για Ιερούς Ναούς μεγάλων Ενοριών όπου οι δυνατότητες των πιστών και των εκκλησιαστικών συμβουλίων είναι εξαντλημένες πλέον, όταν οι  προϋπολογισμοί των έργων αποκατάστασης των ζημιών ξεπερνούν ακόμα και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστος!
Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρει με καυστικό τρόπο :
«H κυβέρνηση της ΝΔ έκανε αυτό, που ποτέ σε άλλες περιπτώσεις σεισμών δεν έκανε ελληνική κυβέρνηση. Απάλλαξε τους παθόντες από τα άτοκα σεισμοδάνεια και έδωσε δωρεάν αρωγές με συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένη τιμή εκκίνησης ανά τετραγωνικό, διαφορετική δε για τους ναούς. Δεν ξεχνάμε δε πως κήρυξε σεισμόπληκτο σχεδόν όλο το Νομό Αχαΐας! Δυστυχώς όμως , ενάμιση χρόνο τώρ, η διάδοχη κυβέρνηση του περιβόητου μνημονίου δεν κατάφερε να υλοποιήσει μια τόσο σπουδαία απόφαση την οποία και κληρονόμησε μαζί με ανάλογες πιστώσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Τώρα λένε θα φέρουν 35εκ.ευρώ! Καιρός ήταν, αν κι από λόγια χορτάσαμε! Φαίνεται πως η κυβέρνηση αυτή, πέραν των άλλων …δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου