Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

"Καλάθι... απόγνωσης για τους αγρότες του Κάμπου"!


Με την φράση... "κάποτε τα φέρναμε δύσκολα βόλτα, αλλά τώρα πεθάναμε", περιέγραψαν την σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα, παραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας, με πολλούς από τους οποίους συναντήθηκε και συνομίλησε ο Α Επιλαχών Βουλευτής της ΝΔ στο νομό Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, που παρέστη στην καθιερωμένη "Γιορτή Αγροτικών Προϊόντων" στο Λάππα, που συνδιοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος γυναικών και η Κοινότητα του νέου Δήμου Δυμαίων.
Οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια των όσων άκουσε ο Πολιτευτής προ ημερών στις περιοδείες του σε ...
 Κάτω Αχαία, Βίδοβα, Νιφορέϊκα, Καγκάδι και Ριόλο, εμφανίζουν εαυτούς "έτοιμους να πάνε φυλακή η να πωλήσουν τις περιουσίες τους", αφού το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει είναι "τραγικό και μη διορθώσιμο" - όπως οι ίδιοι λένε - και από πουθενά δεν καθίσταται δυνατή η παροχή ενίσχυσης ή διευκόλυνσης των τρεχουσών απαιτήσεων, μιλώντας "για πλήρη εγκατάλειψη του κράτους", αλλά και των προσώπων εκείνων που παράγουν πολιτική για τον αγροτικό τομέα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται αυτήν την περίοδο με την χαμηλή τιμή πώλησης των καρπουζιών κι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος, αφού έχει κατρακυλήσει στα 4 λεπτά το κιλό, την ίδια ώρα, που χρέη από δάνεια, οικογενειακές υποχρεώσεις και πολλά άλλα τρέχουν χωρίς την δυνατότητα κάλυψής τους.
Ένα άλλο καυτό θέμα της περιοχής φαίνεται να είναι το ανεπαρκές κέρδος έναντι του κόστους παραγωγής και σε περιπτώσεις καλλιεργειών που γίνονται με χρηματοδότηση εμπόρων, αλλά που στο τέλος οι οικονομικές απολαβές είναι κατώτερες των περιστάσεων.
Λίγο διαφορετική, αλλά σίγουρα προς το καλύτερο, είναι η κατάσταση με την παραγωγή φράουλας, κάτι που διαπίστωσε σε συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ο οποίος εδρεύει στη Μανωλάδα Ηλείας αλλά καλύπτει εντός των 10.000 στρεμμάτων και Αχαϊκή γη, όπου η λειτουργία του αποτελεί πανελλαδικό πρότυπο, αν και φέτος η μεγάλη αγορά της Ρωσίας κλονίστηκε με την τετραήμερη αναστάτωση που προκάλεσε το θεμάτων μολυσμένων λαχανικών, παρότι δεν είχε σε καμία περίπτωση να κάνει με την ντόπια φράουλα.
Ο επ. βουλευτής, δήλωσε σχετικά:
" Ένας από τους πιο γνήσιους ελληνικούς παραγωγικούς τομείς, αργοσβήνει και η κυβέρνηση, δίχως πολιτική βούληση, παραμένει θεατής, με όνειρα για το "Καλάθι" του υπουργού Σκανδαλίδη! Με ανύπαρκτες διευκολύνσεις και ενισχύσεις, με τιμές πώλησης εξευτελιστικές, αφήνουν τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου να "βράζουν" στα χωράφια τους αλλά "και στο ζουμί τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κόμμα που κάποτε είχε ως σύνθημα... "η αγροτιά στηρίζει την αλλαγή", μέσα σε λίγα χρόνια έγινε το κόμμα της αναγκαίας απαλλαγής, μήπως και διασωθεί τίποτα και στον αγροτικό τομέα.".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου